Ελληνικός Οργανισμός Συστημάτων Ευφυών Μεταφορών

ITS Hellas _ Eυφυή Συστήματα Μεταφορών στην Εφοδιαστική αλυσίδα

Η ανάπτυξη των Logistics περνά μέσα από ITS συστήματα

logisticsΗ τεχνολογία των ευφυών μεταφορών είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ανάπτυξη του κλάδου των Logistics, ήταν το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε από τη θεματική ημερίδα των LOGI.C ’17 «Ευφυή Συστήματα Μεταφορών στην Εφοδιαστική Αλυσίδα» που συνδιοργάνωσαν η o.mind Creatives και το περιοδικό Supply Chain & Logistics με το ITS Hellas.

Ο κ. Κωνσταντίνος Χανιώτης, Αντιπρόεδρος του  ITS Hellas και Διευθύνων Σύμβουλος της  εταιρείας Telenavis, αναπτύσσοντας το θέμα «Η νέα εποχή στα logistics: Visibility – Synergies – Efficiency» ανέφερε ότι η επιχείρηση που εφαρμόζει ευφυή συστήματα μεταφορών έχει ως στόχο να πάρει στα «χέρια» της  τον απόλυτο έλεγχο των διαδικασιών, να διαχειρίζεται τα δρομολόγια, τα οχήματα  και τους οδηγούς της, να επικοινωνεί ψηφιακά με τους συνεργάτες της, να μεταμορφώσει το κέντρο εξυπηρέτησης πελατών σ’ ένα σύγχρονο ψηφιακό αντί για ένα τηλεφωνικό κέντρο, να αποκτήσει η ίδια και οι πελάτες της πλήρη ορατότητα για κάθε παράδοση και κίνηση, να ενεργοποιήσει τις δυνατότητες των συνεργασιών μέσα από έξυπνα και ασφαλή συστήματα ανταλλαγής δεδομένων, να συλλέξει και να προσαρμόσει τα στοιχεία των καθημερινών επισκέψεων και να αυξήσει τελικά την αποτελεσματικότητά της μέσα από τις συνθήκες βέλτιστης δρομολόγησης.

Στη συνέχεια η κα Αθανασία Τσέρτου, ερευνήτρια στο ΕΠΙΣΕΥ/ΕΜΠ και επικεφαλής της ομάδας logistics, μίλησε για το ευρωπαϊκό ερευνητικό project “CLUSTER II” που αποτελεί Πρόγραμμα του «Ορίζοντα 2020», στο οποίο συμμετέχει το ΕΠΙΣΕΥ ως ελληνικός partner του cluster. Όπως τόνισε το συγκεκριμένο project προσπαθεί να επιλύσει το πως τα ευφυή συστήματα μεταφορών μπορούν να βελτιώσουν τη συνεργασία των φορέων που εμπλέκονται στην εφοδιαστική αλυσίδα μέσα από την ιδέα των clusters.

Ο κ. Παναγιώτης Π. Λαιμός, Senior Director & Secure Operations Europe της G4S Telematix, στην ομιλία του με θέμα «The 4S Concept for Smart Security, Safety & Savings» επεσήμανε ότι όσο τα υλικά βρίσκονται στο εργοστάσιο παραγωγής ή στην αποθήκη έτοιμα προς διανομή όλα είναι υπό έλεγχο, όταν όμως φύγουν από το χώρο της συγκέντρωσης αρχίζουν τα πρόβλημα. Η G4S, πρόσθεσε, προσεγγίσει το όχημα σαν κομμάτι της λύσης και όχι σαν μέσο. Παρουσίασε τα έξυπνα συστήματα μεταφοράς που εφαρμόζει η G4S όπως για παράδειγμα η δυνατότητα του οχήματος να διακόπτει οποιαδήποτε οδηγική συμπεριφορά παραβιάζει την προβλεπόμενη διαδικασία, ενημερώνοντας ταυτόχρονα τον οδηγό μέσω οπτικών ή ηχητικών σημάτων.

Ακολούθως ο Παναγιώτης Ζήκος από την εταιρεία iLink ανέφερε ότι το δρομολόγιο είναι η οποιαδήποτε αλληλουχία ενεργειών που πρέπει να γίνει για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες συγκεκριμένου μεταφορικού έργου. Στο ερώτημα τι κάνει ένα δρομολόγιο έξυπνο, ο κ. Ζήκος επεσήμανε: «Η εξυπηρέτηση αυτών των αναγκών διασφαλίζοντας όμως ότι δεν θέτω εν αμφιβόλω την ποιότητα της υπηρεσίας  μου που είναι η μοναδικότητα του κάθε σημείου που πρέπει να εξυπηρετήσω και φυσικά την ασφάλεια των υπαλλήλων μου και των εμπορευμάτων».

Εξίσου ενδιαφέρουσες όμως ήταν και οι υπόλοιπες ομιλίες, όπως αυτές του κ. Marjan Cvinovic, Region South Europe – RIO – VW Truck & Bus, με θέμα «RIO are coming – RIO is ready» και του κ. Baum Barak, Managing Director της Euromat Hellas Α.Ε., με θέμα «Automated fuel management systems and services – how it leads to economy».  

Συνοψίζοντας στη θεματική ημερίδα των LOGI.C ’17 «Ευφυή Συστήματα Μεταφορών στην Εφοδιαστική Αλυσίδα», βγήκαν τα παρακάτω συμπεράσματα : 

  1. Η τεχνολογία των ευφυών μεταφορών είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ανάπτυξη του κλάδου των Logistics. Η οργάνωση της δρομολόγησης, η εκτέλεση της και η διαχείριση της κατά την εκτέλεση, η πιστοποίηση της παράδοσης, η εποπτεία του συνολικού δρομολογίου, είναι προαπαιτούμενες υπηρεσίες σήμερα για την αποτελεσματική και ασφαλή διακίνηση των εμπορευματικών μεταφορών.
  2. Οι ελληνικές εταιρείες μεταφορών και logistics κάνουν χρήση των τεχνολογιών αυτών, αλλά ο βαθμός υιοθέτησης τους, παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Είναι απολύτως απαραίτητο για την σημερινή οικονομία, για λόγους βιωσιμότητας και παραγωγικότητας, η χρήση των τεχνολογιών ευφυών μεταφορών σε κάθε οργανισμό δημόσιο ή ιδιωτικό και σε κάθε εταιρεία ανεξαρτήτως μεγέθους.
  3. Στην Ελλάδα έχει αναπτυχθεί ένα οικοσύστημα μικρομεσαίων εταιρειών, και ερευνητικών κέντρων με διεθνή εμβέλεια, που παράγουν λογισμικό υψηλού επιπέδου με διεθνή παρουσία. Αυτό το οικοσύστημα θα πρέπει να οργανωθεί και να ενδυναμωθεί.
  4. Η ερευνητική κοινότητα αναπτύσσει τεχνολογικές λύσεις και προτάσεις που θα πρέπει να ενσωματωθούν στην πραγματική οικονομία.