Ελληνικός Οργανισμός Συστημάτων Ευφυών Μεταφορών

Νέα της ITS Hellas

Συνέντευξη Προέδρου ITS Hellas στο metaforespress.gr

 

Θα διαπιστώσουμε αλλαγές στις επιχειρησιακές πρακτικές στο εγγύς μέλλον

 

«Υπάρχουν σημαντικά μαθήματα που η ανάγκη μας διδάσκει αυτήν την περίοδο, για περισσότερη ψηφιοποίηση, για εργασία εξ ’αποστάσεως, για ψηφιακές συναντήσεις, για σχεδιασμό αντιμετώπισης του μη αναμενόμενου», ενέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο metaforespress.gr, o πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Συστημάτων Ευφυών Μεταφορών – ΙΤS Hellas, Κωνσταντίνος Χανιώτης.

O κ. Χανιώτης υπογράμμισε επίσης ότι, με την υπόθεση ότι δεν θα έχουμε νέα αρνητικά γεγονότα, οι εταιρείες που θα επιβιώσουν, θα γίνουν ισχυρότερες, παραγωγικότερες και θα έχουν μπροστά τους μια αναμενόμενη ανάκαμψη.

Ολόκληρη η συνέντευξη είναι διαθέσιμη στον ακόλουθο σύνδεσμο [External Link]

Ανακοίνωση ITS Hellas στο πλαίσιο της παρούσας υγειονομικής κρίσης

 

Η ITS Ελλάς, όπως και ολόκληρος ο κόσμος των μεταφορών, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σχετικά με την κατάσταση του COVID-19 (κορονοϊός). Έχοντας πλήρη επίγνωση και υψηλή ευαισθησία στο θέμα, απευθύνουμε την παρακάτω ενημέρωση πρός όλους τους ενδιαφερομένους φορείς και τα μέλη μας.

 

Πρώτη προτεραιότητα για την ITS Ελλάς είναι η υγεία και η ασφάλεια των ανθρώπων στις μεταφορές.

 

O κλάδος των μεταφορών διαδραματίζει καίριο ρόλο στην προμήθεια αγαθών, ιδίως των φαρμάκων, των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, των τροφίμων και άλλων απαραίτητων βασικών προϊόντων που απαιτούνται, ιδιαίτερα τώρα, για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Δείχνουμε ιδιαίτερη ευαισθησία στους συμπολίτες μας, που έχουν περιορισμένη δυνατότητα κινητικότητας.

 

Για να εξασφαλισθεί, όμως, η ομαλή συνέχεια των μεταφορών, πρέπει πρώτα να διασφαλισθεί η ελεύθερη ροή των εμπορευμάτων μεταξύ των κρατών-μελών καθώς και σε όλες τις περιοχές κάθε κράτους-μέλους. Πρέπει όλοι να διευκολύνουμε την ομαλή κυκλοφορία για τις εμπορευματικές μεταφορές, σε συντονισμό με τους εμπλεκόμενους φορείς.

 

Είναι κρίσιμο να επισημάνουμε  ότι όλοι όσοι εργάζονται στον τομέα των μεταφορών έχουν την απόλυτη στήριξή μας καθώς και να τονίσουμε την σημασία της προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στον κλάδο, ιδίως μέσω εξοπλισμού ατομικής προστασίας, καθώς και πρόσβασης σε καθαρές και απολυμασμένες εγκαταστάσεις υγιεινής.

 

Περισσότερα...

Ο Αντιπρόεδρος της ITS Hellas δρ. Άγγελος Αμδίτης εξελέγει Πρόεδρος της ΕRTICO-ITS Europe

 


Angelos ChairmanΜε την ομόφωνη ψήφο όλων των παρευρισκομένων μελών ο Δρ. Αμδίτης, Αντιπρόεδρος της ITS Hellas και Διευθυντής Ερευνας στο ΕΠΙΣΕΥ, εξελέγει Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τα Ευφυή Συστήματα Μεταοφρών - ITS Europe κατα τη διάρκεια της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης στις Βρυξέλλες στις 20 Ιουνίου 2018.o Δρ. Αμδίτης, είναι ιδρυτικό μέλος της ITS Hellas και έχει διατελέσει Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού για τα Ευφυή Συστήματα Μεταφορών επί σειρά ετών.

 

 O Δρ. Αμδίτης, είναι ο πρώτος Έλληνας Πρόεδρος της ERTICO-ITS Europe, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τα Ευφυή Συστήματα Μεταφορών (ΕΣΜ). Η ERTICO αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους Οργανισμούς σε θέματα μεταφορών, με μεγάλη επιρροή και πρόσβαση σε πολλαπλά κέντρα αποφάσεων καθώς και έναν από τους βασικούς διαμορφωτές  των αντίστοιχων Ευρωπαϊκών πολιτικών. 

 

Η ΕRTICO απαριθμεί 121 μέλη από τον Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και διεξάγει πλήθος δραστηριοτήτων με στόχο τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων στους δρόμους της Ευρώπης, την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και τη διατήρηση της κινητικότητας σε επίπεδα αποδοτικά σε σχέση με το κόστος. Διοργανώνει, επίσης, τα σημαντικότερα συνέδρια διεθνώς (ITS World και European Congresses) για τα Ευφυή Συστήματα Μεταφορών, σε συνεργασία με τις αντίστοιχες κοινοπραξίες διεθνώς (ITS USA, ITS Japan, ITS Australia κόκ).

 

Η εκλογή ενός Έλληνα ερευνητή σε μια από τις υψηλότερες θέσεις στον τομέα των μεταφορών στην Ευρώπη αποτελεί μεγάλη επιτυχία τόσο για το ΕΠΙΣΕΥ του ΕΜΠ και για την ITS Hellas, όσο και για τη χώρα μας. Εκτός από την αναγνώριση και την υψηλή δημοσιότητα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, δημιουργεί μεγάλες ευκαιρίες για το ερευνητικό και επιχειρηματικό δυναμικό της χώρας και διευκολύνει την προώθηση των θέσεων αλλά και την αναγνώριση των πρωτοβουλιών της Ελλάδας πανευρωπαϊκά. 

 

Πριν την πρόσφατη εκλογή του ο Δρ. Αμδίτης έχει υπηρετήσει την ERTICO για πολλά χρόνια από διάφορες θέσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο και την Εκτελεστική Επιτροπή και έχει συμμετάσχει σε πλήθος ομάδων εργασίας, με πιο πρόσφατες αυτές της ηλεκτροκίνησης και του αυτοματισμού στις οδικές μεταφορές.

 

Είναι, επίσης, ένας εκ των ιδρυτών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού EuroVR, μέλος του Διοικητικού του Συμβουλίου, ενώ έχει διατελέσει και μακρά θητεία ως Πρόεδρος του Οργανισμού. Επιπλέον είναι ενεργό μέλος και στις παρακάτω πλατφόρμες και οργανισμούς: C-ITS Platform, DTLF, GEAR2030, TM2.0 Platform (μέλος του Steering Body), Trilateral WG on Automation, euRobotics, SENSORIS, WssTP, ALICE (μέλος του Steering Committee), UITP, EFFRA κ.ά. Είναι συγγραφέας πολλών άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά, κεφαλαίων βιβλίων και πάνω από 180 άρθρων σε πρακτικά συνεδρίων και έχει υπάρξει επιστημονικός υπεύθυνος σε πάνω από 120 Ευρωπαϊκά και εθνικά ερευνητικά έργα τα τελευταία 17 χρόνια.

Μήνυμα απερχόμενου Προέδρου ITS Hellas

Αγαπητά μέλη του ITS Hellas,

Έχοντας ολοκληρώσει δύο συνεχόμενες Προεδρίες θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλους σας για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο μου και τη συνεχή υποστήριξή σας.

Τα βήματα τα οποία έγιναν στο διάστημα αυτό ήταν ιδιαίτερα σημαντικά τόσο για την αναγνώριση του ITS Hellas ως άμεσου, επίσημου συνομιλητή του Υπουργείου Μεταφορών και αρμόδιων φορέων, όσο και για τη δημιουργία ισχυρών θεμελίων συνεργασίας με σημαντικούς παραγωγικούς, ερευνητικούς και άλλους φορείς, όπως διαφάνηκε και από το τεράστιο ενδιαφέρον υποστήριξής τους στις δράσεις μας. Αναμφισβήτητα, ακρογωνιαίο λίθο της συνολικής δράσης της απερχόμενης Διοίκησης αποτελεί η θεμελίωση του Ετήσιου Συνεδρίου το οποίο, μετά και τη φετινή, ιδιαίτερα επιτυχή διοργάνωσή του, αποκτά πλέον χαρακτηριστικά θεσμού στο χώρο του ITS.

Περισσότερα...

Memorandum of Understanding Between ITS Hellas and ITS United Kingdom

ΙΤS WC4A Memorandum of Understanding was signed between the President of ITS Hellas, Dr. Angelos Amditis, Richard Harris, International Director, ITS United Kingdom and Alan Stevens, Chariman of ITS United Kingdom, on behalf of the two Associations, in the context of the 23rd ITS World Congress in Melbourne, on Wednesday 12 October 2016. The basic purpose of this MoU is to establish a bilateral relationship and develop cooperation in important matters pertaining to ITS research, planning, and deployment in the two countries. Particular attention will be given to improving membership value and promoting research, educational, and commercial cooperation between the two Associations. With this framework, ITS professionals and industries will better understand the potential for ITS and thus be able to optimize the development and deployment of ITS in their respective countries. The principles that were set down, through this Memorandum of Understanding, are:

 • To exchange of ITS information and technical publications between the two parties for their respective use and, as appropriate, for the purpose of sharing it with members of ITS United Kingdom and ITS Hellas as well as its dissemination with the larger ITS community of professionals and industry and the public at large.
 • To facilitate ITS professionals and organizations from both private and public sectors who wish to make contact or visits to ITS development and implementation sites in the United Kingdom and in Greece.
 • To exchange and dialogue among ITS United Kingdom and ITS Hellas Greece volunteer leadership and staff regarding effective association management practices.
 • To exchange and dialogue on policy issues that will be discussed at International Road Congresses and ITS World Congresses to benefit ITS professionals and industries around the world. 
 • To cooperatively promote of each other’s principal ITS events.

ΙΤS WC3

 

Συνέδριο ITS-Hellas, 15-6 Δεκεμβρίου 2015 στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Έχουμε την χαρά να σας ανακοινώσουμε ότι το πρώτο Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Ευφυή Συστήματα Μεταφορών και εξελίξεις στην Ελλάδα» θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 15 και την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015, στο Κεντρικό Αμφιθέατρο του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (Αναστάσεως 2 & Τσιγάντε, Παπάγου).

Η σημασία και η συνεισφορά των Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών (ΕΣΜ) θεωρείται θεμελιώδης σε παγκόσμιο επίπεδο για την αύξηση της ασφάλειας και αποδοτικότητας των υποδομών, μέσων και δικτύων μεταφορών. Αναγνωρίζοντας τις δυνατότητες και τις προοπτικές των Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών (ΕΣΜ), στόχος του συνεδρίου είναι να θέσει στο επίκεντρο του διαλόγου το θέμα της ευρείας εφαρμογής τους στην Ελλάδα ως μέσο οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας αλλά και διασφάλισης της αποτελεσματικότητας, της αποδοτικότητας και της ασφάλειας των μεταφορών προς όφελος των χρηστών αλλά και του περιβάλλοντος.
Το Συνέδριο διοργανώνει ο «Ελληνικός Οργανισμός Συστημάτων Ευφυών Μεταφορών - ΙΤS Hellas» στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του για τη διάδοση και χρήση των συστημάτων ΙΤS στη χώρα και τη διασφάλιση των συνθηκών για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των Ελληνικών τεχνολογικών λύσεων και υπηρεσιών στον τομέα των ευφυών μεταφορών παγκοσμίως.
Τα θέματα που αναμένεται να αναλυθούν σε μια σειρά τεχνικών συνεδριών και συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης από εξέχοντες Έλληνες και ξένους ομιλητές είναι μεταξύ άλλων τα εξής:

 • ΕΣΜ ως βασικός παράγοντας για Έξυπνες και Βιώσιμες Πόλεις.
 • Πολυτροπικότητα και διατροπικότητα στην εφοδιαστική αλυσίδα.
 • Συνεργατικά συστήματα μεταφορών για τη σύνδεση του οχήματος με την υποδομή μεταφορών.
 • Τεχνολογίες, εφαρμογές και υπηρεσίες ΕΣΜ για την οδική ασφάλεια (πχ. eCall).
 • Κέντρα διαχείρισης κυκλοφορίας και οδικά δίκτυα.
 • Προστασία περιβάλλοντος και Ηλεκτρο-κινητικότητα.
 • Αυτοματοποιημένα συστήματα μεταφορών, μια ολιστική προσέγγιση.
 • Έρευνα και καινοτομία στον τομέα των ΕΣΜ, καταγραφή των εθνικών αναγκών και τον προσδιορισμό των επόμενων βημάτων.
 • Τεχνικό και νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα: Εθνική Στρατηγική και Εθνική Αρχιτεκτονική γα τα ΕΣΜ.

Παράλληλα θα λάβει χώρα έκθεση, στα πλαίσια της οποίας θα παρουσιαστούν οι ελληνικές ερευνητικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες και καινοτομίες στον τομέα των ΕΣΜ.
Το συνέδριο απευθύνεται σε ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, στην τοπική αυτοδιοίκηση, την πανεπιστημιακή και ερευνητική κοινότητα, τους κατασκευαστές, τις διαχειριστικές αρχές, άλλους επαγγελματίες αλλά και τους τελικούς χρήστεςκαι αναμένεται να αποτελέσει την πιο δυναμική συνάντηση του χώρου των Μεταφορών στην Ελλάδα, με συνακόλουθα οφέλη τη στοχευμένη ενημέρωση, την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τα προβλήματα και τις ανάγκες που προκύπτουν καθώς και τον καθορισμό των κατάλληλων λύσεων αλλά και την ενίσχυση της δικτύωσης των ενδιαφερόμενων

Παρουσίαση ITS Hellas στο διεθνές συνέδριο "ITS, eCall and Road Safety"

ITS Hellas συμμετείχε στην έκθεση που έλαβε χώρα και πλαίσια του  διεθνούς συνεδρίου "ITS, eCall and Road Safety", το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, στις 25 Απριλίου 2014. Το συνέδριο διοργανώθηκε από το ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΥ., το ΕΠΙΣΕΥ και την ERTICO ΙΤS Europe στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της συμμετοχής του Υπουργείου στο ευρωπαϊκό πιλοτικό έργο HeERO.

Περισσότερα...

Παρουσίαση του ITS Hellas στο 2ο Smart & Sustainable Cities Conference

Το ITS Hellas συμμετείχε στο 2ο Smart and Sustainable Cities Conference, το οποίο πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 1η Απριλίου 2014, στο Αμφιθέατρο ΟΤΕ Αcademy, στην Αθήνα, υπό την Τιμητική Υποστήριξη του Οργανισμού.

Στα πλαίσια του Συνεδρίου ο Πρόεδρος του ITS Hellas Δρ. Άγγελος Αμδίτης, Ερευνητής Α’ ΕΠΙΣΕΥ - ΕΜΠ, πραγματοποίησε παρουσίαση με τίτλο: "ITS as a Key Factor for Smart and Sustainable Cities".

Περισσότερα...

Τιμητική υποστήριξη ITS Hellas στο 2o Smart & Sustainable Cities Conference

Το 2o Smart & Sustainable Cities Conference που θα λάβει χώρα την Τρίτη 1η Απριλίου 2014, στο Αμφιθέατρο ΟΤΕ Αcademy, στην Αθήνα τελείται υπό την Τιμητική υποστήριξη του ITS Hellas. Το Συνέδριο διοργανώνεται από τη Boussias Communications, με στόχο να ενώσει σε μία μόνο ημέρα όλους τους ενδιαφερόμενους για τις έξυπνες ελληνικές πόλεις.

Περισσότερα...